Doe de Test en begrijp het verdienmodel van Facebook

U kent ze wel, van die verjaardagen waarbij de huiskamer van het feestvarken totaal verbouwd is, zodat familie en vrienden gezellig in een kring kunnen keuvelen over operaties en het weer. Of over LinkedIn – “Ik heb laatst ook maar een profiel aangemaakt, maar ik weet eigenlijk nog niet wat ik er mee moet” – en Facebook :“Onbegrijpelijk dat dat zoveel waard is, he? 30 miljard dollar? Wat? Nog meer? Nou, echt, daar kan ik met mijn verstand niet bij…”.

U snapt het al, ik was laatst op zo’n oergezellig verjaarsfeest verzeild geraakt, en verveelde me te pletter. Niet omdat ik nou precies weet wat ik met mijn LinkedIn account allemaal wil en kan, of omdat ik snap hoe je miljarden met een veredelde chatsite (want dat is Facebook toch?) kunt verdienen, maar wel omdat ik er een hekel aan heb als nieuwe trends op dezelfde toon worden besproken als knie-operaties, weersverwachtingen en echtsheidingen. Kortom, ik verveelde me eigenlijk dood op dat zogenaamde feest.

Gelukkig was er wijn, en die liet ik mij dan ook goed smaken. Als snel begon mijn hoofd wat te tollen, en kwam de ideeën machine op gang. En dit keer ontsproot zich het idee voor een door iedereen uitvoerig uit te voeren testje met als doel te snappen waarom Facebook zoveel waard is. Wat ik die avond bedacht, heb ik vervolgens uitgevoerd, en ik denk dat ik een soort van bewijs geleverd heb. Probeert u het zelf ook maar eens.

Wat heb ik gedaan? Allereerst heb ik de internethistorie van mijn laptop gewist, en vervolgens een nieuw G-mail account aangemaakt. Hiermee heb ik toen een nieuw Facebook profiel aangemaakt. Dit alles heb ik bij een openbaar wifi-punt, namelijk dat van de coffeeshop op de hoek, gedaan. Toen ben ik met mijn nieuwe Facebook profiel, waarop ik heb aangegeven dat mijn grootste hobby vissen is, gaan chatten met een paar andere visliefhebbers.  Niet langer dan een half uur. Dit ‘ facebooken’  heb ik vervolgens een week lang, steeds vanaf een andere lokatie herhaa ld. 2x heb ik ingelogd vanaf mijn eigen home-sweet-home-hotspot. Steeds heb ik erop gelet dat ik niet met mijn browser ook weg zou kunnen geven dat ik van vissen hield. Als iemand mij als sportvisser zou gaan benaderen, dan moest het van mijn Facebook-gedrag komen…

Nu, ruim een maand later, wordt ik bij het browsen op mijn thuiscomputer helemaal gek van alle pop-ups en andere advertenties over sportvissen. De hengels vliegen mij letterlijk om de oren, het meest nog in Internet Explorer. En dat terwijl ik helemaal niet van vissen houd! En – wonder boven wonder – ook op mijn G-mail account ontving ik enkele spamberichten aangaande de visvangst.

Wat is nu mijn conclusie? Wel die is eigenlijk vrij eenvoudig: Facebook verzamelt niet alleen profielgegevens, maar verkoopt blijkbaar ook gegevens over waargenomen interesses gerelateerd aan ip-adres (of mogelijk zelfs nog dieper dan dat) aan giganten als Google en Microsoft.  Zo hebben adverteerders niet alleen grip op de doelgroep (de profielen), maar kan aan adverteerders ook aangeboden worden dat de leden van de doelgroep op onverwachte momenten met de advertentie geconfronteerd zullen worden. Deze  vorm van ‘ traffic advertising’  verklaart de gigantisch hoge waarde van Facebook. Ook toont deze gigantische inbreuk op de privacy van de individuele gebruiker aan, dat het raadzaam is er goed over na te denken waar je op Facebook over praat…

Probeer het zelf ook eens!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: