Er is niks ‘groens’ aan cloud computing

Cloud computing is dè IT-hype van het moment. Iedereen lijkt in de wolken te zijn, en ook software-gigant Microsoft is naar eigen zeggen ‘all in’. De gehanteerde definities van cloud computing lopen nog al uiteen. Volgens de één gaat het vooral om het delen van IT-resources die via het internet vanuit een centraal datacentrum beschikbaar gesteld worden; voor de ander is cloud computing synoniem voor niet meer lokaal optuigen wat ook via het internet te betrekken valt. Welke definitie men ook hanteert, cloud computing lijkt een mooi en vooral duurzaam fenomeen. Niet meer elk bedrijf hoeft immers een volledig serverpark op te tuigen, maar er zijn nog slechts enkele centrale datacenters nodig, waarvan de servers gedeeld gebruikt worden. Een ‘groene’ ontwikkeling, zou je denken. En menig leverancier koketteert hier dan ook mee.

Maar was het niet datzelfde Microsoft  dat de hele wereld heeft overspoeld met hardware, door elke paar jaar nieuwe en krachtigere besturingssystemen op de markt te brengen? Hierdoor ontstond de situatie dat een nog slechts twee jaar oude computer wel uit het stenen tijdperk leek te komen… En wat gebeurt er nu nu cloud computing in zwang is, en de idee groot gemaakt is door clubs als Amazon, Salesforce en Google? Nu roept Microsoft (laat als altijd) “ We are all in!”,  en is als een bezetene gestart met het bouwen van datacenters. Tientallen, zo niet honderden, wereldwijd.

Wat jammer dat er niet ingezet is op het daadwerkelijk gebruik maken van gedane investeringen, ook in die voor hardware. Want is de rekencapaciteit van alle homecomputers die gelijktijdig aanstaan niet vele malen groter dan de capaciteit van al die nieuwe datacenters bij elkaar? En zijn die hardware investeringen niet al lang gedaan? Was het met andere woorden niet nog veel ‘ groener’  en ‘ duurzamer’ geweest om het delen van rekencapaciteit in peer2peer scenario’s verder te ontwikkelen dan om allerlei nieuwe datacenters uit de grond te stampen. ‘All in’? Nog steeds ‘ all in’  het sponsoren van de hardware-leveranciers, als je het mij vraagt..

Maar goed, dat neemt natuurlijk niet weg dat de door Microsoft geboden cloud oplossingen prima werken, en ik iedereen recht in de ogen kijkend durf te vertellen dat het om diverse redenen verstandig is om over te stappen naar CRM online. Maar diegenen die durven beweren dat de cloud computing oplossingen van Microsoft ‘ groen’  zijn, moeten zichzelf nog maar eens achter de oren krabben…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: