Het kuddedier zal ons overheersen!

Het was meen ik tijdens de behandeling van het Marxisme in de geschiedenisles van mijn middelbare school, dat ik voor het eerst geconfronteerd werd met de bekende uitspraak “het geheel is meer dan de som der delen”.  Deze idee fascineerde mij. Ik realiseerde mij meteen hoe waar de uitspraak was. Was de muziek die ik zo graag op de piano speelde immers niet veel meer dan de aaneenschakeling van noten waaruit zij bestond? En was de vriendenkring waar ik deel van uit maakte niet veel meer dan een groepje individuen? Mijn fascinatie ging zo ver, dat ik uiteindelijk sociologie ging studeren. En tot op de dag van vandaag geloof ik zo zeer in de kracht van het collectief, dat ik graag het gezelschap van anderen op zoek en ik mij graag door anderen laat inspireren.

Het World Wide Web lijkt in dit opzicht natuurlijk ook een zegen. Over alles wat je mogelijkerwijs interesseert is er immers een schat aan informatie te vinden, en via de sociale netwerken kunnen contacten met gelijkgestemden en – geaarden eenvoudig gelegd worden. Toch is het dat zelfde internet, wat er voor zal zorgen dat wij uiteindelijk allemaal contactgestoorde, volgevreten wezens worden, die nog slechts leven in een schijnwereld.

Ik denk namelijk dat het feit dat wij alles vanuit de luie stoel willen kunnen doen, ons van elkaar vervreemd en uiteindelijk zelfs leiden tot de teloorgang van het menselijk ras.

Als je vroeger moest poepen, moest je naar de beerkuil, of naar het closet in de tuin. Nu ligt er overal riool, en hebben we een toilet op elke verdieping.

Als je vroeger een verhaal wilde horen, dan moest je naar de marktplaats of een feest gaan. Daar kwam je anderen tegen, en als je geluk had een professionele verhalenverteller. Sinds de uitvinding van de drukpers kun je thuis een verhaal tot je nemen, en door het internet hoef je niet eens meer naar de boekwinkel of bibliotheek om een boek te kopen of lenen. Via de digitale snelweg wordt het thuis afgeleverd.

Als je voeger met iemand wilde praten, ging je naar het café, naar de kerk of naar je werk. Nu chat je op Skype of Facebook.

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Straks heeft iedereen een 3-D printer in huis, en hoef je voor heel veel producten helemaal niet meer naar de winkel. En het zou mij niet verbazen als er naast de gas en waterleidingen straks ook koolzuur, bier en wijnleidingen worden aangelegd. Mensen willen blijkbaar hun huis niet meer uit.

Ook de overheid lijkt het vooral-niet-meer-de-straat-op-gaan actief te promoten,. We moeten massaal thuis gaan werken (‘het nieuwe werken’, noemen ze dat;  we mogen niet meer gezellig roken in het café en de accijns op brandstof worden kunstmatig zo hoog gehouden, dat ons zelf verplaatsen sowieso onmogelijk wordt.

En zo worden we langzamerhand allemaal contact gestoord. We weten straks niet meer hoe we moeten reageren als we een ander mens ontmoeten. Het collectief zal nooit meer boven de som der delen uitstijgen, omdat het niet meer zal bestaan. Ieder voor zich, en God is er al lang niet meer voor ons allen.

Ik voorspel dat de mens sneller dan wij denken door een andere diersoort, die nog wel gelooft in de kracht van de kudde, zal worden overheerst.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: